21 de març 2019

EL NOSTRE LITORAL: PRESENT I ...FUTUR ?


El passat 22 de novembre, en  una activitat conjunta amb el Grup de Natura de la Vall d’Alfatà, vàrem convidar a la Plataforma Preservem el litoral del Maresme a fer una xerrada sobre la situació present del nostre litoral i sobre el futur que s’albira. L'assistència del públic que va omplir la Sala Polivalent de la Biblioteca Vall d’Alfatà, ens demostra que la preservació del litoral és un tema de vital importància i que ens afecta a tots. 

La Plataforma Preservem el Litoral va néixer el juliol de 2015 en resposta al dragat que es realitzà davant del Port d’Arenys per tal d’obtenir sorra amb la qual regenerar les platges de l’entorn de la desembocadura de la Tordera, a Malgrat de Mar. Va ser, en part, com a oposició a aquest tipus de pràctiques agressives en el litoral i també per qüestionar les formes en els tràmits per a la seva autorització, però també amb voluntat proactiva, per tal d’aportar alternatives sostenibles i consensuades amb el territori. Perquè la Plataforma entén la necessitat de gestionar el litoral i de buscar solucions en aquells entorns on s’identifiquen problemàtiques, però també entén que aquestes solucions han de ser efectives, perdurables i, sobre tot, respectuoses amb el medi on s’implanten.

El representant de la plataforma va ser l'Enric Badosa, biòleg i membre des de la  seva constitució i que actualment treballa com a professor de secundaria. L’Enric ens va parlar del nostre litoral com a espai natural; de la vegetació i de les espècies animals que hi viuen i les que s'han extingit, de la dinàmica natural i de les actuacions que s'hi han fet i que hi ha previst fer en un futur per part del Ministeri, la majoria d’elles greus agressions que no aportaran cap solució a llarg termini, com construcció d’espigons i dragats per aportació de sorres. Tot plegat per reflexionar sobre la gestió que es pretén des de les administracions i la que voldríem per mantenir l'equilibri d'un ecosistema natural a protegir. Agraïm a l'Enric Badosa i als membres de la plataforma Preservem el litoral del Maresme, la seva dedicació altruista per crear debat, remoure consciències i aconseguir un futur digne per al nostre litoral.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada