El dia 19 de juliol de 2018 vàrem presentar un escrit a
l’Ajuntament demanant la màxima protecció del Búnquer de la platja, al qual
es va aplicar un morter per tapar uns grafittis, fins i tot sobre la inscripció
dels Brigadistes de l’any 1939, totalment inadequat sobre un bé qualificat pel
propi Ajuntament de Bé Cultural i d’Interés Local, i també la neteja i
condicionament del seu entorn, i la protecció del Capironat marí, una espècie vegetal
gairebé extingida a nivell mundial i que es troba a la platja de les Dunes.
Us fem cinc cèntims de la història: El dia 30 de juny de 2018, Moisès Guardiola, de la Unitat de Botànica de la Facultat de Biociències, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Xavier Romera, publicaven al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural (societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans) la reaparició del capironat marí (Reseda hookeri Guss.), una espècie que es considerava extingida a la flora del nostre país. La única cita que constava data de mitjans del segle passat, quan l’il•lustre botànic mataroní, Doctor Pere Montserrat, la cità, en la seva tesi doctoral. Va ser indicada per primera vegada el 1956, -amb mostres recol.lectades l’any 1946- a la platja de Santa Susanna i Malgrat de Mar. Des d’aleshores, no havia estat mai retrobada, pel que es considerava extingida a la flora de Catalunya. En el conjunt de l’Estat, només es troba a les illes dels Columbrets, a la costa de Castelló, amb poques desenes d’exemplars, mentre que a nivell mundial, només se’n coneixent cites puntuals en alguns punts del Mediterrani occidental, pel que n’és considerada un endemisme. La població de capironat marí de la platja de Santa Susanna podria ser, quantitativament, la més important del món, ja que, segons l’article, se n’han comptat més de dos-cents exemplars en un estreta franja de 350 metres, actualment no protegida i per tant considerada en perill crític.
La presència d’aquesta espècie -Reseda hookeri- en aquest tram de la platja de les Dunes denota un grau de naturalitat que permet pensar que les condicions ecològiques són adients pel desenvolupament d’alguns dels ecosistemes propis del litoral maresmenc, tan amenaçat i fragmentat. En definitiva, tan important és preservar l’espècie esmentada, com l’espai on de forma espontània ha estat retrobada.
Hi va haver contactes per part de la Generalitat amb l'Ajuntament i es van començar a prendre mesures, però també hi va haver alguna badada i el tractor que neteja la platja va passar per sobre d'algunes plantes obviant la seva importància. En el nostre escrit demanàvem que amb la major urgència s'establís un perímetre de protecció al voltant de l’espai on es troba el Capironat marí (Reseda hookeri), indicant mitjançant plafons informatius, la prohibició de trepitjar l’espai protegit per tractar-se d’una àrea de protecció de la fauna i la flora, desenvolupant al mateix temps una normativa sancionadora per qui vulneri la prohibició i mantenint la Policia Local informada de la importància d’aquest fet, per la seva especial vigilància. Tanmateix, mantenir informats i advertits del fet els serveis municipals relacionats (brigada, medi ambient, empresa encarregada de la neteja de la platja...). Que es fes un estudi per professionals reconeguts per a conèixer exactament les condicions d’aquest espai i tenir la capacitat d’actuar de forma eficaç en la seva gestió, plantejant la possibilitat de formar una àrea que pugui ser referent a la comarca, i en una segona fase, fer-ne la difusió adequada mitjançant campanyes informatives. Que es coordinés amb el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya les mesures a emprendre i demanar incorporar de manera urgent l’espècie Reseda hookeri Guss., en el Catàleg de Flora amenaçada de Catalunya, ja que actualment no hi figura.
De moment hi ha una pals amb corda que delimiten la zona, però dubtem de la seva eficàcia, esperem que es senyalitzi adequadament i es prenguin mesures totals per a la seva protecció.
Fotos : SSOM i Blog de Natura de la Baixa Tordera