21 de març 2019

10-3-2019 VISITA AL MUSEU D'ARENYS I A L'EXPOSICIÓ "ENEMIC A LA VISTA"

El  diumenge 10 de març varem fer una sortida per conèixer una mica més del nostre entorn, així que ens vam arribar fins a Arenys de Mar per visitar l’exposició “Enemic a la vista: la defensa de la Costa del Maresme (1936-1939)” al Museu d’Arenys de Mar. Una exposició molt interessant amb una reproducció d'un búnquer espectacular. Vam aprofitar per fer la visita a la col•lecció de puntes Frederic Marès i Deulovol, que aquest va donar en dipòsit amb la condició que fos exposada a Arenys de Mar sota el nom de Museu Marès de la Punta. Dins del Museu també vam visitar la sala dedicada a la història d’Arenys de Mar, des de les troballes del poblat ibèric de la Torre dels Encantats fins a la Guerra Civil. A dues passes vam visitar també el Museu Mollfulleda de Minerologia, creat per la donació del Sr. Joaquim Mollfulleda i Borrell de la seva colecció de minerals, és un dels museus monogràfics de carácter científic més important de Catalunya.

Ens va fer il.lusió trobar a l'exposició la fotografia del búnquer de la platja de Santa Susanna, i la referència de què n’hi havia dos, i també a la zona del museu Mollfulleda classificada per orígen dels mínerals, una “Beidellita”, procedent de Santa Susanna.

Mentre esperàvem l’hora de la visita també vàrem gaudir d’una passejada pel mercat dels brocanters que hi havia instal.lat a la Riera d’Arenys, i d’un matí de diumenge magnífic en bona companyia. Aprofitem per agrair les atencions que l’Assumpció Mir del Museu va tenir amb el nostre grup.









UN ALTRE ANY A LA MARATÓ DE TV3

El diumenge 16 de desembre dediquem el matí a recaptar fons per la Marató de TV3 dedicada al càncer: La investigació dóna vida.

Per això, amb la venda de les coques fetes per socis i amics de l’entitat, juntament amb la xocolata feta pels companys d’ASAC, i la rifa de lots de verdures i fruites cedits per HORTALISSES PI i FRUITS VERMELLS PUJOL, i de llaminadures cedits per ENROCALACUINA, hem aconseguit una recaptació de 688,01 euros, tot i que la pluja ens ha fet plegar abans d’hora.

Volem donar-vos les GRÀCIES a tots els que hi heu col.laborat, cedint els lots per la rifa, fent i aportant les coques, pastissos i galetes, com venent i comprant coques, xocolata i números per la rifa, com amb la vostra assistència a tots els actes. També a la resta d’entitats que avui han estat a la plaça, les Ampes de les dues escoles amb una participada tòmbola, els balls de BALLEM! i la presència de la Colla de Geganters de Santa Susanna. I també d’altres activitats que s’han fet aquests dies al poble per aconseguir una recaptació total que coneixerem ben aviat. Aquest matí, l’hem dedicat entre tots a donar VIDA !!

Amb motiu de la Marató hem distribuït gratuïtament el Butlletí SSOM número 33 que porta encartat l'Anuari SSOM i el Butlletí del Grup de Natura de la Vall d'Alfatà número 2, i que podras trobar als llocs de costum: Local Social, Papereria Nogueras, Ajuntament, correus i Biblioteca Vall d'Alfatà.





EL SINDICAT SERÀ DESTINAT A LES ENTITATS DE SANTA SUSANNA

Com us vàrem explicar, pel mes de maig del 2018, quinze entitats de Santa Susanna havíem signat i presentat un escrit a l’Ajuntament, demanant que es fessin les gestions necessàries perquè l'edifici propietat de la Cooperativa Agrícola, situat al carrer Jaume I, números 28-32, que es trobava inactiu i tancat, esdevingués un espai destinat a l’ús de les entitats culturals, de protecció del patrimoni, de la natura, de manteniment de les tradicions populars, musicals, de teatre, de caire educatiu, de lleure, pedagògic, social, de la joventut, etc .. de Santa Susanna, recuperant el nom popular d’El Sindicat.  Doncs bé, el  dia 4 de desembre, l’Alcalde ens convocava a les entitats signats per fer-nos saber que l’Ajuntament, després de moltes gestions, ha arribat a un acord amb la Junta de la Cooperativa Agrícola de Santa Susanna i aquesta ha cedit l'usdefruit del local de la seva propietat a l'Ajuntament per un període de 75 anys, i que aquest espai, atenent la nostra petició conjunta, serà destinat exclusivament a l'ús de les entitats del poble.

Tal i com dèiem a l’escrit, li vam demanar a l’Alcalde que l’ús d’aquest espai fos gestionat per les pròpies entitats per aconseguir que el Sindicat sigui un referent cultural i associatiu del poble, i tenim el compromís de què, després de les festes de Nadal en què l’espai quedarà lliure, les entitats ens reunirem per decidir-ho conjuntament.  Estem satisfets que aquest patrimoni, aixecat pel treball de la gent del camp del nostre poble a través de més de vuitanta anys, sigui el lloc d’on sorgeixin iniciatives, activitats, accions i treball que reverteixin directament en el mateix poble i en la seva gent.

També li vam comunicar que seguim reivindicant el màxim respecte per l’edifici i el seu contingut de caire històric i/o patrimonial, i la proposta de declaració de Bé Cultural d’Interès Local de l’edifici, pel seu interès històric, ja que ha acollit la Cooperativa Agrícola, abans Cambra Agrària, que va ser també la Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos i el Sindicat Agrícola Germanor de Montagut de Mar.

Creiem que és una molt bona notícia per les entitats del poble, ja que moltes no disposem d’espai disponible per les nostres activitats ni per a seu social, i de la qual ens hem de felicitar tots plegats. 





9-12-2018 SORTIDA AL SALT A LA VALL DE LA RIERA DE PINEDA

El dia 9 de desembre fem una passejada fins al Salt, a la Vall de la Riera de Pineda. Un matí radiant i un paisatge preciós, amarat de l'aigua de les pluges de novembre, amb comentaris al Molí de can Mas i visita a la Cova de l'Aram. Una sortida de la que hem gaudit un grup de vint-i-un socis i amics, molt contents de veure-hi cares noves. Us deixem unes imatges.








EL NOSTRE LITORAL: PRESENT I ...FUTUR ?


El passat 22 de novembre, en  una activitat conjunta amb el Grup de Natura de la Vall d’Alfatà, vàrem convidar a la Plataforma Preservem el litoral del Maresme a fer una xerrada sobre la situació present del nostre litoral i sobre el futur que s’albira. L'assistència del públic que va omplir la Sala Polivalent de la Biblioteca Vall d’Alfatà, ens demostra que la preservació del litoral és un tema de vital importància i que ens afecta a tots. 

La Plataforma Preservem el Litoral va néixer el juliol de 2015 en resposta al dragat que es realitzà davant del Port d’Arenys per tal d’obtenir sorra amb la qual regenerar les platges de l’entorn de la desembocadura de la Tordera, a Malgrat de Mar. Va ser, en part, com a oposició a aquest tipus de pràctiques agressives en el litoral i també per qüestionar les formes en els tràmits per a la seva autorització, però també amb voluntat proactiva, per tal d’aportar alternatives sostenibles i consensuades amb el territori. Perquè la Plataforma entén la necessitat de gestionar el litoral i de buscar solucions en aquells entorns on s’identifiquen problemàtiques, però també entén que aquestes solucions han de ser efectives, perdurables i, sobre tot, respectuoses amb el medi on s’implanten.

El representant de la plataforma va ser l'Enric Badosa, biòleg i membre des de la  seva constitució i que actualment treballa com a professor de secundaria. L’Enric ens va parlar del nostre litoral com a espai natural; de la vegetació i de les espècies animals que hi viuen i les que s'han extingit, de la dinàmica natural i de les actuacions que s'hi han fet i que hi ha previst fer en un futur per part del Ministeri, la majoria d’elles greus agressions que no aportaran cap solució a llarg termini, com construcció d’espigons i dragats per aportació de sorres. Tot plegat per reflexionar sobre la gestió que es pretén des de les administracions i la que voldríem per mantenir l'equilibri d'un ecosistema natural a protegir. Agraïm a l'Enric Badosa i als membres de la plataforma Preservem el litoral del Maresme, la seva dedicació altruista per crear debat, remoure consciències i aconseguir un futur digne per al nostre litoral.





SORTIDA DEL GRUP DE NATURA AL BÚNQUER DE LA PLATJA

El Grup de Natura Vall d'Alfatà (Projecte Experimenta-Ciència a l'abast) el  dijous 30 d'agost va fer una sortida fins al Búnquer de la platja de les Dunes, amb introducció de la Laia de la Biblioteca i aportacions d'en Joan Puigdefàbregas sobre la dinàmica del nostre litoral, i de Jordi Torallas sobre els aspectes botànics d'aquest tram de platja i de l'entorn natural, coincidint ambdós amb la importància del respecte al medi i la protecció d'aquesta platja amb característiques especials que la fan gairebé única al Maresme. Es van fer observacions de les diverses espècies que s'hi troben, especialment del Capironat marí.

I el dia 29 de setembre una nova sortida, aquest cop fins a Miralles, on també hi vam fer descobriments importants: el bruc vermell!

I més entrada la tardor, sortim a buscar bolets, encara que la pluja no ens deixa del tot...

Tanmateix informar-vos que les observacions publicades a l'i-Naturalist pugen de número i ja hem sobrepassat les 300!!








11 de febr. 2019

FESTA MAJOR 2018 : LLIGADA DE CINTES I BUTLLETÍ SSOM NUM. 32

Com cada any la nostra entitat va organitzat a la plaça Catalunya la lligada popular de cintes, que després s'utilitzaran a les tradicionals curses de cintes de la Festa Major, seguidament la iniciativa popular BALLEM va oferir dances tradicionals obertes a tothom. El dijous la REPICADA DE CAMPANES va anunciar la Festa Major, -es va recuperar fa alguns anys a proposta del SSOM- i el dissabte, diada de Santa Susanna, sortint d'ofici, hem distribuit el SSOM BUTLLETÍ NÚMERO 32, amb interessants continguts i que porta encartat el número 1 del Butlletí del GRUP DE NATURA DE LA VALL D'ALFATÀ.
Hi podreu trobar un interessant article sobre la fusteria UNINCO, que hem pogut confeccionar gràcies a la memòria de la Lídia Barcons Reniu, que hi va treballar gairebé des dels seus inicis i fins al tancament.
La fusteria UNINCO, una iniciativa de la família Massons, es trobava ubicada al que avui dia és el magatzem municipal.

Fotos: Arxiu Municipal Malgrat, fons Antoni Poch Gimferrer






BUTLLETÍ DEL GRUP DE NATURA DE LA VALL D'ALFATÀ

Dins del projecte Ciència a l'abast posat en marxa per la biblioteca, s'ha format el Grup de Natura de La Vall d'Alfatà, un projecte que neix com una iniciativa ciutadana espontània liderada per vountaris, de la qual la nostra entitat en forma part com a entitat local interessada. La biblioteca acull i dona suport al projecte, vetllarà perquè la documentació que es pugui generar en el transcurs del projecte es pugui integrar a la Col.lecció Local i aportarà els espais de la biblioteca per a les reunions del grup de treball, per sessions de formació o per xerrades amb experts, oferint també els seus canals de difusió.  També el SSOM garanteix l'arrelament social del projecte i ha ofert la seva publicació periòdica per encabir el Butlletí del Grup de Natura. Així, dins el Butlletí SSOM número 32 que s'ha publicat per la Festa Major s'hi troba encartat el número 1 del Butlletí del Grup de Natura de la Vall d'Alfatà, on s'expliquen els objectius del projecte, la metodologia de treball, els primers resultats i tot el que cal saber per utilitzar iNaturalist, l'aplicació per enregistrar les espècies observades que ofereix la identificació per part d'experts de tot el món.








PROTEGIM EL BUNQUER I EL CAPIRONAT MARÍ


El dia 19 de juliol de 2018 vàrem presentar un escrit a l’Ajuntament demanant la màxima protecció del Búnquer de la platja, al qual es va aplicar un morter per tapar uns grafittis, fins i tot sobre la inscripció dels Brigadistes de l’any 1939, totalment inadequat sobre un bé qualificat pel propi Ajuntament de Bé Cultural i d’Interés Local, i també la neteja i condicionament del seu entorn, i la protecció del Capironat marí, una espècie vegetal gairebé extingida a nivell mundial i que es troba a la platja de les Dunes.  

Us fem cinc cèntims de la història: El dia 30 de juny de 2018, Moisès Guardiola, de la Unitat de Botànica de la Facultat de Biociències, de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Xavier Romera, publicaven al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural (societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans) la reaparició del capironat marí (Reseda hookeri Guss.), una espècie que es considerava extingida a la flora del nostre país. La única cita que constava data de mitjans del segle passat, quan l’il•lustre botànic mataroní, Doctor Pere Montserrat, la cità, en la seva tesi doctoral. Va ser indicada per primera vegada el 1956, -amb mostres recol.lectades l’any 1946- a la platja de Santa Susanna i Malgrat de Mar. Des d’aleshores, no havia estat mai retrobada, pel que es considerava extingida a la flora de Catalunya. En el conjunt de l’Estat, només es troba a les illes dels Columbrets, a la costa de Castelló, amb poques desenes d’exemplars, mentre que a nivell mundial, només se’n coneixent cites puntuals en alguns punts del Mediterrani occidental, pel que n’és considerada un endemisme. La població de capironat marí de la platja de Santa Susanna podria ser, quantitativament, la més important del món, ja que, segons l’article, se n’han comptat més de dos-cents exemplars en un estreta franja de 350 metres, actualment no protegida i per tant considerada en perill crític.

La presència d’aquesta espècie -Reseda hookeri- en aquest tram de la platja de les Dunes denota un grau de naturalitat que permet pensar que les condicions ecològiques són adients pel desenvolupament d’alguns dels ecosistemes propis del litoral maresmenc, tan amenaçat i fragmentat. En definitiva, tan important és preservar l’espècie esmentada, com l’espai on de forma espontània ha estat retrobada.

Hi va haver contactes per part de la Generalitat amb l'Ajuntament i es van començar a prendre mesures, però també hi va haver alguna badada i el tractor que neteja la platja va passar per sobre d'algunes plantes obviant la seva importància. En el nostre escrit demanàvem que amb la major urgència s'establís un perímetre de protecció al voltant de l’espai on es troba el Capironat marí (Reseda hookeri),  indicant mitjançant plafons informatius, la prohibició de trepitjar l’espai protegit per tractar-se d’una àrea de protecció de la fauna i la flora, desenvolupant al mateix temps una normativa sancionadora per qui vulneri la prohibició i mantenint la Policia Local informada de la importància d’aquest fet, per la seva especial vigilància. Tanmateix, mantenir informats i advertits del fet els serveis municipals relacionats (brigada, medi ambient, empresa encarregada de la neteja de la platja...). Que es fes un estudi per professionals reconeguts per a conèixer exactament les condicions d’aquest espai i tenir la capacitat d’actuar de forma eficaç en la seva gestió, plantejant la possibilitat de formar una àrea que pugui ser referent a la comarca, i en una segona fase, fer-ne la difusió adequada mitjançant campanyes informatives. Que es coordinés amb el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya les mesures a emprendre i demanar incorporar de manera urgent l’espècie Reseda hookeri Guss., en el Catàleg de Flora amenaçada de Catalunya, ja que actualment no hi figura. 

De moment hi ha una pals amb corda que delimiten la zona, però dubtem de la seva eficàcia, esperem que es senyalitzi adequadament i es prenguin mesures totals per a la seva protecció.


Fotos : SSOM i Blog de Natura de la Baixa Tordera









L'EXPO SSOM FESTA MAJOR A LA BIBLIOTECA VALL D'ALFATÀ

En l'habitual línia de col.laboració que mantenim amb la biblioteca Vall d'Alfatà, -entre altres accions hem fet lliurament oficial del PLÀNOL SSOM on hi consten actualitzats els elements patrimonials arquitectònics, naturals, masies desaparegudes i existents, fonts, elements d'aigua i reg, eres i barraques... tot perquè sigui consultable pels seus usuaris.
I amb motiu de la propera Festa Major els hi hem cedit el material fotogràfic de l'EXPO SSOM FESTA MAJOR, que es va exposar durant el mes d'agost, ens va fer molta il.lusió que la gent pogués tornar a veure les fotografies que vam exposar l'any 2008 i que són una passejada per la història de la nostra Festa Gran, moltes gràcies a la Biblioteca per aquesta oportunitat.