1 de juny 2017

ACABEN ELS TREBALLS DE RESTAURACIÓ DE LA TORRE DE CAN RATÉS


Des de principis d’any s’estan realitzant els treballs de restauració de la torre de guaita de la masia de Can Ratés, edifici de propietat municipal i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Datada de l’any 1585, aquesta torre tenia la funció de talaia d’observació i de defensa per respondre als atacs periòdics de pirates i corsaris que, des de principis del segle XVI, patien els pobles de la costa del Maresme. 
 L’estat descuidat que presentava la torre en l’actualitat havia fet imprescindible aquesta intervenció, des d’un punt de vista de seguretat, però sobretot també per la necessitat de la seva recuperació i posada en valor com a element patrimonial i edifici emblemàtic per a la vil•la de Santa Susanna. 
 Els treballs que s’estan duent a terme, s’han centrat principalment en l’adequació de la zona de la coberta de la torre. Primerament, ha calgut retirar els elements més moderns i que estaven en desús, com el parallamps, l’antic sistema d’il•luminació i altres elements. Ha calgut sanejar i tot seguit consolidar els paraments de la corsera i els matacans de la part superior de la torre, molt afeblits pel pas del temps i l’acció dels agents meteorològics (pluja, vent, etc.). Així mateix, s’ha realitzat l’aixecament del paviment existent a causa de la gran acumulació de terra i d’elements vegetals a sobre de la coberta i sobretot per la greu filtració d’humitats que patien els murs i les plantes inferiors de la torre. 
 Aquests treballs s’han realitzat amb un seguiment arqueològic, el qual ha permès documentar el paviment original de la torre. Aquests dies, s’estan realitzant els treballs d’impermeabilització de la coberta, així com la consolidació del badalot d’accés i s’han iniciat també els treballs de neteja, sanejament i consolidació del parament de la torre. 
 L’empresa Signinum Restaura SL, especialitzada en conservació-restauració de patrimoni arqueològic i monumental, està duent a terme l’execució de tots els treballs inclosos en el projecte d’intervenció, el qual compta amb el vistiplau de l’Ajuntament de Santa Susanna, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El pressupost de les obres és de 53.000€ dels quals la DIBA n’aporta 49.000€ i la resta l’ajuntament.

Font: web municipal.


  http://www.stasusanna.org/actualitat/noticies/restauracio-de-la-torre-de-guaita-de-can-rates
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada