12 d’abr. 2015

IX TROBADA D'ENTITATS DE RECERCA LOCAL I COMARCAL DEL MARESME

Dissabte, 11 d'abril de 2015, marxem cap a Canet de Mar, on tindrà lloc la Trobada d'Entitats de recerca local i comarcal del Maresme, aquest any organitzada pel Centre d'Estudis Canetencs i que versa sobre "Torres de guaita, defenses i fortificacions".
Estem contents perquè en Xavier Soldevila presenta una comunicació en nom del SSOM, "El castell de Palafolls al segle XV", en el tercer any de la nostra participació a la Trobada.
La conferència inaugural corre a càrrec de Carles Sàix i Xiqués, del Centre d'estudis Lluís Domènech i Montaner "De la primitiva fortalesa medieval a l'actual Castell de Santa Florentina. Mil anys d'història a la vall de Canet. I després comencen les comunicacions, catorze en total i totes elles molt interessants. Destaquem la del Dr. Joaquim Graupera de Maresme Medieval, "De castell roquer a castell palau"; la de Montserrat Viader i Crous de l'Ajuntament d'Hostalric, "Defensant el territori, torres, muralles, castells i fortificacions de l'època moderna"; la d'Alexis Serrano del Centre d'Estudis Vilassarencs "Les Torres del cap de Vilassar, una recopilació de dades"; la de Sergi Alcalde i Vilà del Centre d'Estudis Canetens "Les Torres canetenques a l'entorn del nucli urbà del Castellet"; la de Francesc Forn i Salvà, del Col.lectiu pel Museu Arxiu d'Arenys de Munt "Les Torres de defensa a la Marina de llevant durant la resistència catalana (1713-1714), i la de Ramon Bruguera i Riera del Grup Búnquers Arenys, sobre la recuperació del búnquer de la platja del Cavaió d'Arenys de Mar.


Les entitats participants han aportat material divulgatiu, i hem trobat una petita joia, "Hostalric, capital i arxiu del Vescomtat de Cabrera" del Sr. Josep Ma. Pons i Guri (Quaderns de la Selva núm. 14 any 2002). Nosaltres hi hem aportat uns fulletons de la recuperació del búnquer de la platja de les Dunes per tots aquells que hi estiguessin interessats.
Edicions Els 2 Pins de Canet ens ha regalat una publicació sobre Domènech i Montaner, de Carles Sàix i Xiqués, el nostre agraïment.
També ens han obsequiat amb el llibre editat per l'Ajuntament de Malgrat que recull les comunicacions presentades al la VIII Trobada que va tenir lloc l'octubre de l'any passat sota el tema d'"Epidèmies i remeis al Maresme". En farem arribar un exemplar a la Biblioteca Municipal.


Un matí molt profitós, hem après moltes coses i ens han obert la curiositat de conèixer part d'aquest patrimoni que encara es conserva. Felicitem al Centre d'Estudis Canetencs per l'organització, i a tots els participants pel nivell de les seves comunicacions, especialment a en Xavier Soldevila i Temporal per haver presentat la seva comunicació com a membre de la nostra entitat.
Us deixem algunes imatges, encara que la qualitat de les fotografies no és molt bona. Ja ens han anunciat que la Trobada del 2016 serà a Arenys de Munt, l'esperem amb moltes ganes.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada