12 de maig 2023

14 DE GENER DE 2023 : ENCESA DE TORRES, TALAIES I TALAIOTS A LA MEDITERRÀNIA PELS DRETS HUMANS

Enguany hem tornat a participar a la iniciativa d’Encesa de torres, talaies i talaiots de la mediterrània pels drets humans, impulsada per entitats de Mallorca amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani, on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. L’acte, a més, vol reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana. 

Enguany, sota la coordinació de l’Institut Ramon Muntaner i amb la col·laboració del Consell Comarcal del Maresme, hi participem 3 poblacions ja que s’hi ha sumat  Sant Vicenç de Montalt.  En global, L’encesa de torres aplegarà aquest any 26 poblacions i 33 torres i/o fortificacions de Catalunya, Aragó i País Valencià i 78 elements patrimonials d’arreu de Mallorca. 

L’acte que es fa, recrea la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara amb aquesta acció es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí. 

Des de la Torre de Can Ratés de Santa Susanna, ens hem trobat al migdia per fer la lectura del manifest, escrit per Amnistia Internacional,  a càrrec del rapsoda local Pere Nogueras, seguidament s'ha fet l'encesa de pots de fum des de la Torre i s'ha interpretat el cant del Viatge a Ítaca, en directe,  a càrrec de la Coral Llibertat. A les sis de la tarda de nou lectura del manifest i encesa de foc al vespre, hi han assistit representants de l'Ajuntament, del Consell Comarcal i del projecte de recerca sobre torres de la UB Barcelona, tot coordinat per l'Institut Ramon Muntaner. 

El Manifest que hem llegit, escrit per AMNISTIA INTERNACIONAL,  denuncia que la Mediterrània s’ha convertit en “la fosa mortal d’Europa” on en el darrer any, des de l’última encesa,  han perdut la vida almenys 1.988 persones.  Gràcies a a  tots els que ho heu fet possible, pels drets humans, que les torres enceses siguin fars de llum pels que ho necessiten.











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada