25 d’oct. 2014

VIII TROBADA D'ENTITATS DE RECERCA LOCAL I COMARCAL DEL MARESME A MALGRAT

Aquest matí de dissabte, 25 d'octubre de 2014, ha estat molt profitós per la nostra entitat.  Hem assistit a Malgrat de Mar a la VIII Trobada d'entitats de recerca local i comarcal del Maresme, que s'ha fet sota el títol d'epidèmies i remeis al Maresme.  La ponència inaugural ha estat a càrrec de Francesc Forn i Salvà, amb el nom de "La lluita contra la pesta a l'Edat Moderna. L'epidèmia de 1650".  Seguidament hi ha hagut les diferents comunicacions, la de l'Alexandra Capdevila sobre els llibres parroquials com a fons d'anàlisi de la història de la medicina, en Marc Pons del Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt ens ha parlat de la religiositat popular davant la pesta i la fam; en Sergi Alcalde del Centre d'Estudis Canetencs del pas de la pesta bubònica per Canet i el Dr. Joaquim Graupera Graupera de Maresme Medieval, que ens ha parlat de les visites reials a Caldes d'Estrac per prendre les aigües.


Seguidament, l'Alexis Serrano del Centre d'Estudis Vilassarencs, ens ha parlat de metges, farmacèutics i centres assistencials a Vilassar de Mar i la Begonya Torres Gallardo del Centre d'Estudis de Sant Cebrià, sobre el botiquin de Joan Antoni Fors i Cornet i el maletí amb medicaments homeopàtics del Dr. Raimon Comet i Fargas.




Les comunicacions finals han estat, en nom de Vivelles Sant Genís, l'Anna Maria Anglada i en Pere Alvarado Croses ens han parlat de la contribució d'en Pepet Caralt a la divulgació de les plantes remeieres, i finalment en Joan Piña i Pedemonte, ha explicat el com i el per què va nèixer la Festa dels Empestats de Malgrat i el seu rerefons d'investigació històrica.





Les jornades han estat magníficament organitzades per l'Arxiu de Malgrat de Mar, que és el lloc on s'han dut a terme, a qui hem d'agrair també tota la documentació que ens han lliurat.
I ja s'ha anunciat la propera edició, que serà l'11 d'abril de 2015 a Canet de Mar, sota la proposta de "Torres de guaita, defenses i fortificacions", esperem poder-hi assistir.
Felicitem a l'organització i a totes les entitats i persones que hi han intervingut per dur-la a terme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada