22 de gen. 2012

VESPES ASIÀTIQUES A CAN TUSET

De tots és sabut que l'estiu omple Santa Susanna de visitants, la zona hotelera s'omple de turistes, els segons residents també deixen el seu habitatge principal per passar l'estiu entre nosaltres. Els últims dies d'agost, però, n'hem trobat de ben curiosos. La família Sardà-Tuset, ens ha convida a veure el vesper que les vespes asiàtiques han fet al pou de casa seva. No són pas les vespes que coneixem, provenen d'Àsia i van aparèixer al sud-oest de França el 2005, introduïdes en mercaderies importades. De França van passar a Euskadi el 2010 i el 2011 han arribat a Catalunya.


Al Butlletí SSOM número 12 hi trobareu un article que explica com la Vespa velutina nigrithorax s'alimenta d'abelles, entre d'altres insectes, i d'aquí s'explica que fessin el seu niu a Can Tuset, doncs la fina és ben a prop de la Cal Xic, ón en Salvador Trias hi té ruscos d'abelles.


Els experts diuen que tenen una gran capacitat d'expansió i que s'adapten amb facilitat als entorns habitats, però que la seva picada no és pitjor que la del seu parent comú, la vespula vulgaris.

Us podem assegurar que el seu niu no s'assembla en res als tradicionals vespers que coneixem, ho podeu comprovar a les fotografies.


Abans de destruir el niu, la família Sardà Tuset va voler que també aquest fet formés part de la història del nostre poble, probablement el primer niu de vespres asiàtiques que ens han visitat, i per això us en deixem constància. Els hi agraïm la seva amabilitat i també la del Sr. Salvador Trias, que a través d'ells ens ha facilitat informació sobre aquests nou visitants del nostre poble.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada