22 d’abr. 2021

PER SANT JORDI SURT EL BUTLLETÍ SSOM NÚM. 40 AMB EL BUTLLETÍ DEL GdNVA NÚM. 9

Ja arriba Sant Jordi i coincidint amb aquesta data literària surt el Butlletí SSOM número 40, que inclou el Butlletí del Grup de Natura de la Vall d'Alfatà número 9.  Com que encara la situació no està del tot normalitzada, serà un Sant Jordi atípic, però millor que el de l'any passat, i així, apart de publicar-lo digitalment, el podreu trobar als llocs habituals: oficina de Correus, Biblioteca Vall d'Alfatà, Local Social i Papereria Nogueras.

En aquest número fem inventari de les fonts de Santa Susanna, algunes gairebé desaparegudes, i l'Isidre Mollfulleda ens fa record d'aquells primers aparells de ràdio que vàren arribar a les cases. Un nou col.laborador, en Joan Farré Rabal de Malgrat, ens fa record del conreu de la vinya a Santa Susanna i a Malgrat de Mar. El Butlletí del GdNVA hi ha interessants reportatges centrats en la nostra joia natural: el Capironat marí (Reseda Hookeri).

Us recordem que teniu accés a tots els BUTLLETINS SSOM publicats, us recordem que es poden llegir, consultar o fins i tot descarregar des d'aquest blog.  També els podeu trobar enllaçats al Catàleg Aladí de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona, gràcies a la Biblioteca Vall d’Alfatà: www.aladi.diba.cat, posant SSOM al cercador hi podreu accedir.



NOU PROJECTE AMB L'EDITORIAL EFADÓS : "SANTA SUSANNA DESAPAREGUDA"

 Us presentem el nostre nou projecte: l’edició del llibre SANTA SUSANNA DESAPAREGUDA, en col•laboració amb l’Editorial Efadós, dins de la col•lecció “Catalunya Desapareguda”, un projecte editorial que consisteix en l’edició de la història gràfica dels pobles i ciutats de Catalunya. Ja s’han publicat un centenar de pobles, inclosos els més propers al nostre: Malgrat de Mar, Pineda de Mar i Calella.

La tasca de l’entitat dins d’aquest projecte, a més de la redacció dels textos que s’hi incorporaran, és l’aportació d’una selecció de fotografies històriques de Santa Susanna: edificis que han estat enderrocats o reconstruïts, paratges que l’evolució ha transformat, activitats econòmiques o socials que es feien anys enrere... En definitiva, imatges que ens permetin reviure la part desapareguda del nostre poble.  

Són necessàries moltes fotografies per tal que el llibre reflecteixi costums, indrets i àmbits diferents que hem deixat enrere. Per això, a més d’aportar el nostre fons, hem adquirit algunes imatges antigues que es trobaven en mans d’antiquaris. Però no n’hi ha prou, i ens cal, de nou, la vostra ajuda. Us demanem que reviseu el vostre arxiu fotogràfic, que segur que hi trobareu imatges interessants. Encara que us sembli que les fotografies personals no tenen cap interès, pot ser que el lloc on es va fer sigui, avui, un escenari desaparegut, o la imatge mostri una activitat social o familiar que encaixa amb el projecte.

Santa Susanna es va desenvolupar urbanísticament més tard que alguns dels pobles veïns. És per això que, tot i que les imatges haurien de ser en blanc i negre, i fins als anys setanta, n’hi ha d’entrada la dècada dels vuitanta que avui dia podem considerar com a desaparegudes, vist el canvi que han patit.  

Ens hem embolicat amb un projecte fascinant i, alhora, complicat, en un any difícil marcat per la Covid19. Les restriccions imposades ens han dificultat la recerca de  fotografies. No ens han permès concertar trobades per explicar-vos amb més detall el projecte i poder valorar el material dels fons particulars que pugui ser vàlid per a la publicació. Fins el moment, hem contactat amb gent a través del correu electrònic i ja disposem de força material que formarà part del llibre. Fruit d’aquesta recerca, us podem avançar que ja hem trobat imatges inèdites i molt interessants del poble, algunes dels primers anys del segle XX. 

Esperem que la situació millori ben aviat i ens puguem trobar personalment i recollir el material necessari. Com sempre, ens cal l’ajuda de tothom. Sense la col•laboració de socis, simpatitzants, veïns i amics no podríem tirar endavant aquest projecte que ens fa il•lusió especial. 

Si reviseu el vostre fons fotogràfic, hi trobeu quelcom interessant per incloure en aquesta publicació, i voleu contactar amb nosaltres, ho podeu fer al mail ssom@telefonica.net o als telèfons 630975735 – 649160872 – 646756247.

L’edició de SANTA SUSANNA DESAPAREGUDA, que inclourà prop de dues-centes fotografies històriques, està prevista per la campanya de Sant Jordi de l’any vinent.

Gràcies per endavant per la vostra col•laboració!!