La Xarxa de Museus Locals ens va posar a les xarxes socials, concretament al Facebook el passat dia 15 de maig, dia de Sant Isidre, com a "Patrimoni del dia", amb l'actual Capella de Santa Isidre, que va substituir la que va ser enderrocada amb la construcció de l'Autopista del Maresme, amb el següent text:El patrimoni del dia
Sant Isidre, Santa Susanna
Edifici que va substituir l'antiga capelleta que cas ser enderrocada per la construcció de l'autopista del Maresme. Precisament aquí, és on any rere any se segueix celebrant el dinar de germanor per la festa de Sant Isidre, el 15 de maig, tot i que se celebra el diumenge següent.
Capella-oratori contemporània, de planta circular i semi-oberta a la natura. Està construïda amb diversos materials combinats: mur de pedra, reixes metàl·liques i vidre. La coberta és de teules planes i se sustenta per una estructura metàl·lica, deixant uns petits espais de ventilació. És una construcció molt sòbria, sense decoració i amb les parets interiors de pedra o el sostre enguixat de color blanc. L'altar és molt simple: consta d'una llosa de marbre sostingut per quatre peus d'acer inoxidable, al damunt d'un presbiteri semicircular. L'entorn de la capella és un parc amb abets arrenglerats.
Nosaltres però, us volem deixar unes imatges de l'antiga Capella i de la Font de Santa Bàrbara, avui desaparegudes.
I el passat dia 17 d'agost, la Xarxa de Museus Locals ens fa de nou protagonistes amb el búnquer de la Guerra Civil, amb el següent text :
El patrimoni del dia
Búnquer de la Guerra Civil, Santa Susanna
Búnquer construït a la sorra de la platja de les Dunes, a pocs metres de la línia de costa. Construït damunt d'una base de pedra, el búnquer mesura 3,65 per 2,70m, té el frontal i la coberta arrodonits i de gruix consistent. L'accés és per la part posterior, al nord, que dóna accés a un passadís que té un armari a la dreta. L'espai central, on s'ubicava el destacament militar i l'armament, té el sostre pla, el nivell de circulació més elevat i una banqueta perimetral per col·locar-hi una metralladora. El tancament de la banda sud és semicircular i té dues grans espitlleres horitzonatals com a boques de foc i de guaita.
El búnquer formava part d'una línia de defensa de la costa del Maresme durant la Guerra Civil (1936-1939). L'obra, promoguda pel govern de la República i l'Exèrcit Popular, servia per protegir els atacs marítims de l'exèrcit de Francisco Franco. A Santa Susanna hi havia un altre búnquer a prop de la desembocadura de la riera, que ha desaparegut per l'erosió del mar. Després de la Guerra Civil, durant la dècada de 1940, l'exèrcit encara va mantenir aquestes construccions amb la finalitat d'evitar una invasió dels països aliats i controlar el contraband. Segons algunes fonts, durant la dècada de 1950 hi van viure algunes famílies immigrades a Catalunya. Posteriorment el búnquer va quedar en desús.
Els hi estem molt agraïts per la promoció del nostre patrimoni local !!!
Us recordem que podeu consultar tots els elements del nostre patrimoni al Mapa de Patrimoni de Santa Susanna, que teniu enllaçat a la part dreta del nostre blog i aquí sota mateix.
http://www.diba.cat/web/opc/xep/08261
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada