Per tercer any, el nostre municipi ha participat en les Jornades Europees del Patrimoni, creades pel Consell d'Europa l'any 1991, i que consisteixen en un seguit d'activitats gratuïtes per obrir i acostar el patrimoni a la població.
Enguany hi ha 377 activitats en tot Catalunya, en 237 municipis diferents. Al Maresme, participem amb dues altres poblacions: Mataró i Premià de Dalt.
Amb el nom genèric de Santa Susanna, Patrimoni i Resistència, 1714, Guerra de Successió, 1936 Guerra Civil Espanyola, s'han relacionat en aquestes jornades dos elements patrimonials molt importants pel nostre poble, ambdós declarats BCIL's, el búnquer de la guerra civil, a la platja, i la Masia de Can Gelat.
El programa s'ha treballat conjuntament amb l'Ajuntament per descobrir dos moments històrics de gran magnitud i la seva repercussió al nostre municipi.
Així, el divendres 26, es va fer la visita comentada al Búnquer de la guerra Civil a càrrec de la Núria Basart, de la biblioteca municipal.
Al vespre i al Local Social, el Dr. Jordi Amat Teixidó ens va parlar de la guerra civil a Santa Susanna, dins de la presentació del seu llibre "Retalls de la Guerra Civil al Maresme (1936-1939)".
En el seu llibre hi ha dedicat dos capítols a Santa Susanna, a més d'il.lustrar la portada del llibre amb una fotografia del búnquer de la platja, feta per ell mateix en els anys setanta.
Cal dir que el Dr. Amat Teixidó és una estudiós del tema i que té múltiples publicacions sobre la guerra civil de diferents indrets del Maresme.
I l'aportació de la nostra entitat va arribar el diumenge, amb la visita a la Masia de Can Gelat, i la xerrada sobre les Memòries de Fransisco Gelat, pagès acomodat establert al lloc de Mas Xirau de Santa Susanna, parròquia de Santa Maria de Pineda i terme de Palafolls, bisbat de Girona, tal com ell mateix va escriure. Aquest document està format per dos llibres que es troben a l'Arxiu Històric Fidel Fita d'Arenys de Mar.
En aquestes memòries, començades l'any 1687, a més d'anotar tot el què feia referència a la seva família, naixements, casaments, malalties i defuncions, també registra tot el què és imprtant per a l'administració del seu patrimoni: títols de propietat, contractes de masoveria i de rabassa morta, censos.... com a pagès, també anota tot allò que li toca d'aprop, sequeres, gelades, plagues.... i també ens fa una crònica dels esdeveniments locals i de la història de la Catalunya del seu temps.
Tot això ens ho va explicar, a més d'una cinquantena de persones que, tot i la pluja, vam acudir a Can Gelat per escoltar-lo, en Xavier Soldevila i Temporal, Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Girona i Diplomat en Teologia per l'Institut de Teologia de Girona, i soci SSOM.
Ben aviat, el 28 de novembre, repetirem aquesta xerrada al Local Social per tots aquells que no heu tingut oportunitat d'escoltar-la i que esteu interessats en la història del nostre poble, i també com un acte commemoratiu del Tricentenari 1714-2014. Us la recomanem !!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada