6 d’oct. 2012

JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI 2012

Divendres 28 de setembre, comencen les jornades amb la conferència d'en Martí Freixa sobre "La romanització al Maresme".  Aquesta conferència versa sobre el treball de recerca que va fer en Martí a segon de batxillerat i pel qual va visitar diversos jaciments arqueològics del Maresme com la Torre Llauder, els forns romans de la Fornaca o Can Xammar.  Un molt interessant treball sobre l'empremta que els romans van deixar en el passat a la nostra comarca.


La pluja va fer acte de presència el dissabte al matí -benvinguda sigui, encara que hagués estat millor en un altre moment-, i ens va impedir pujar amb el trenet cap al Molí Fariner d'en Jordà per fer la visita guiada i escoltar la conferència d'en Joaquim Graupera, així que aquesta es va haver de fer al Local Social.
Una conferència molt interessant amb el nom de "Molins i moles : un patrimoni per descobrir".  Es va lliurar un dossier preparar pel Dr. Graupera amb una extensa bibliografia que ens parla de l'estudi que s'ha fet dels molins a Catalunya i al Maresme, i ens va explicar a més el seu funcionament, estructura i tipologia, acabant amb els possibles usos de les parts conservades de l'edifici del molí d'en jordà, a partir de les restes que avui ens son visibles.
A l'acabar, l'interès del públic es va centrar en el Molí Fariner d'en Jordà i amb quines accions es podrien fer per continuar amb la seva recuperació.

Podeu veure l'article al blog d'en Joaquim Graupera "Maresme Medieval"

http://quimgraupera.blogspot.com.es/2012/09/conferencia-sobre-els-molins-fariners.html




Acabada la conferència i plovent de valent, prescindint del trenet vàrem pujar en cotxes particulars al Museu de la Pagesia, on vam fer la visita completa al Museu, gaudint de l'audiovisual i dels diferents espais, per acabar a l'exposició dels 150 anys del Calendari del Pagès.



El mateix dissabte a la tarda i organitzat pel SSOM en col.laboració amb la família Illas-Ripoll, portes obertes a la Capella de Santa Susanna. De 5 a 7 de la tarda, tot i que continuava plovinejant, molta gent es va acostar fins la Capella, origen del nom del nostre poble i del primer nucli poblat al seu voltant, per visitar-la.   Les notícies que tenim de la capella és que ja existia l'any 1189, data en què es substitueix el nom d'Alfatà que tenia la vall, pel de Santa Susanna.   L'última restauració feta pels actuals propietaris es va celebrar amb una missa oberta a tot el poble el dia 5 de setembre de 1999.





I el diumenge al matí, itinerari comentat pel nostre patrimoni, organitzat també pel SSOM.  Sortim a 2/4 de 10 del Parc del Colomer en direcció a la Capella de Santa Susanna, passem per Can Bonet, torre única en el municipi de planta quadrada que forma part de l'Itinerari de les Torres de guaita, segurament construïda a finals del segle XV.  Visitem Can Ratés i la seva torre de guaita i de refugi, construïda per Bartomeu Poch l'any 1584, com es veu en una inscripció que hi ha a la torre, avui dia de propietat municipal.  Al baixar de la torre, veiem la part final de la mina de la paret d'en Ratés que entra dins la finca per nodrir d'aigua el llac que hi ha a la part baixa i que també feia moure un molí, avui dia desaparegut.

Ens arribem fins a la paret d'en Ratés que discorre en paral.lel a un tram del Camí de la Riera, és la part visible d'una conducció que portava aigua des de la zona del Veïnat, travessant la Riera i enlairant-se a partir de la mina fins on hi ha la part més ampla de la paret, és la part que avui dia es conserva.





I el itinerari finalitza a la Torre de Mas Galter, de la qual no se sap amb certesa la data de construcció encara que es creu que oscil.la entre els primers anys del segle XVI, de la masia se'n té notícia des de 1214. Agraïm a la família Pi que ens obris les seves portes i ens permetés visitar la col.lecció d'eines i objectes antics de l'Antonio Pi, amb peces realment molt interessants de les quals destaquen les eines del camp, i que fins i tot permetés pujar a la torre a tots els qui ho van desitjar.





Un cap de setmana intens que s'ha fet possible sota la coordinació de la Regidoria de Cultura i amb la col.laboració de GESS, SSOM, Museu de la Pagesia, Família Illas Ripoll, Família Pi i Parròquia de Santa Susanna.  El proper diumenge, per cloure les jornades, hi haurà la visita comentada a les pintures de l'Aureli Crosiet, al presbiteri de l'Església Parroquial, a càrrec de l'Isaac Candelario, llicenciat en Història de l'Art i soci SSOM, no us ho perdeu.



Fotografies : SSOM

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada